top of page

Šiluma kaulų nelaužo


Liaudies išmintis sako: “šiluma kaulų nelaužo”. Bent jau aš nuo vaikystės taip girdėjau. Mums įprasta, kad šildymo sezonas trunka 6-7 mėnesius per metus. Tad šildymo sąnaudos tikrai yra didelės. Daugelis jau žino, kad daugiausia šilumos “pabėga” per namo sienas, langus, grindis ar stogą. Išspręsti šioms problemoms reikalinga renovacija, kuri, deja, nepigi ir ilgai trunka. Naujai statomiems namams dabar jau keliami aukšti sandarumo reikalavimai, todėl jiems šildyti sunaudojama nedaug energijos. Bet ar galima sumažinti šildymo sąnaudas kitais būdais? Manau, kad galima pamėginti, rezultatus tik Jūs patys pajusite.


  • Įprastai šilumą namuose skleidžia radiatoriai. Esant galimybei naudokite programuojamus termostatus – nustatykite, kad patalpos būtų mažiau šildomos, kai Jūsų nėra namuose ar nakties metu.

  • Radiatoriai turi būti atviri, t.y. neužstatyti baldais, augalais, užuolaidomis, dekoratyvinėmis grotelėmis ar kitais daiktais. Nuvalykite dulkes nuo radiatorių, jie skleis daugiau šilumos ir patalpos oras bus švaresnis.

  • Svarbu užsandarinti langus. Plyšius tarp lango rėmo ir sienos užsandarinkite silikoninėmis ar kitomis izoliacinėmis medžiagomis. Tinkamai užsandarinti langai suteiks apsaugą nuo šalčio, skersvėjų ir gatvės triukšmo, o namuose temperatūra pakils.

  • Įstiklinkite balkonus ir lodžijas. Tai sumažins šalto oro skverbimąsi į butą, todėl oro temperatūra kambaryje liks normali ir bus pagerinta garso izoliacija. Balkonuose ir lodžijose įrenkite grindis ir po jomis paklokite izoliacinės medžiagos sluoksnį.

  • Didelius baldus statykite prie išorinių sienų.

  • Patalpas vėdinkite sudarydami trumpalaikį skersvėjį, kuris pakankamai išvėdintų patalpą. Geriau vėdinti intensyviai, bet trumpai, negu vėdinti ilgą laiką. Išeidami iš kambario uždarykite langus ir orlaides.

  • Prieškambario, laiptinės ir kitų šaltų patalpų duris laikykite uždarytas.

  • Saulėtomis šaltojo sezono dienomis atitraukite užuolaidas ar žaliuzes – leiskite saulės spinduliams apšviesti ir pašildyti Jūsų būstą.



Comments


bottom of page