top of page

Išjunk šviesą! Vis primena mama?

Updated: Jun 10, 2022



Šiais laikais esame visiškai priklausomi nuo elektros. Elektra – tai ne tik apšvietimas. Ji reikalinga šildymui, vėdinimui, buities prietaisams, kartais vandens perdavimui ir daugeliui kitų veiksmų atlikti. Sustojus elektros tiekimui, praktiškai sustoja viskas, elementarus mūsų gyvenimas yra paralyžuojamas.


Bet visi puikiai žinome, kad didelė dalis elektros yra išgaunama kenkiant aplinkai. Ir nors vis sparčiau stengiamasi pereiti prie “žaliosios“ energijos, tai vyksta lėčiau nei mums norėtųsi. Todėl kiekvienas iš mūsų galime prisidėti prie aplinkosaugos taupant elektros energiją.

Taupydami elektrą sutaupysite ir pinigų.

Pati iš vaikystės prisimenu, kad elektra visada būdavo išjungiama išeinant iš kambario. Tokie įpročiai praverčia, ypač dabar, kai elektros kaina neregėtai didelė. Dažnu atveju tokie maži elgesio pakeitimai gali ženkliai prisidėti prie elektros energijos taupymo. Tad pateikiu jums patarimus, kurių pagalba galima sumažinti elektros suvartojimą:

  • Išnaudokite kuo daugiau natūralios saulės šviesos: atidenkite užuolaidas, neužstatykite langų baldais ar augalais, kambarių sienas išdažykite šviesiomis spalvomis. Jei turite galimybę įstatykite langą ir vonios kambaryje, bus ir daug šviesiau ir jaukiau.

  • Išjunkite šviesą išeidami iš kambario. Koridoriuje ar laiptinėje įsirenkite apšvietimą su jutiminiais davikliais.

  • Naudokite taupias elektros energijos lemputes. Senus buities prietaisus pakeiskite naujais, taupančiais elektros energiją. Pirkdami buitinę techniką atkreipkite dėmesį į jos dydį. Yra žinoma, kad šaldytuvai ir šaldikliai gali sunaudoti apie 25 % namuose naudojamos elektros energijos. Tad įsigykime tinkamo dydžio šaldytuvą.

  • Ta pati problema pastebima ir su skalbyklėmis. Dažnai įsigyjama didelės talpos skalbyklė, nors skalbiant tiek jos neprikrauname. Juk dažniausiai atskirai skalbiame šviesius ir tamsius rūbus. Elektros energiją sutaupysite pasirinkę žemesnę skalbimo temperatūrą.

  • Šaldytuvą pastatykite ten, kur jis nebūtų apšviečiamas tiesioginių saulės spindulių. Nerekomenduojama jo statyti šalia viryklės ar radiatoriaus– tai šaldymo įrenginius priverčia sunaudoti daugiau elektros energijos.

  • Prieš dedant į šaldytuvą, maistą reikia atvėsinti iki kambario temperatūros. Šiltam maistui atvėsinti reikės sunaudoti daugiau elektros energijos.

  • Kai reikia atšildyti iš šaldymo kameros išimtą maistą, palikite jį žemesnėje šaldytuvo lentynėlėje: išnaudodami išsiskiriantį šaltį, sumažinsite šaldytuvo darbo krūvį. Taip galima sutaupyti visą valandą naudojamos elektros energijos.

  • Svarbu prižiūrėti šaldytuvo durelių gumines tarpines. Pakeiskite jas, jei jos nebesandarios. Stenkitės atvirąs šaldytuvo dureles laikyti kuo trumpiau, prieš atidarydami turite žinoti, ką iš ten norite paimti.

  • Naujos kartos šaldikliuose tai rečiau pasitaiko, bet atkreipkite dėmesį ar šaldiklyje nesusidarė šerkšnas. 3-5 mm storio šerkšnas šaldiklyje gali padidinti šaldytuvo suvartojamos energijos kiekį 30 %.

  • Virdami maistą uždenkite puodą ar keptuvę, taip galite sutaupyti apie 40 % elektros energijos. Išjunkite elektrinę viryklę 5–10 min. iki maisto ruošimo pabaigos, nes ji ilgai išlieka karšta. Puodai ir keptuvės turi būti tinkamo dydžio, pasirinkus mažą puodą galite iššvaistyti viryklės kaitrą be reikalo.

  • Naudodami orkaitę, kepimo procesą stebėkite per stiklą. Kiekvienas durelių atidarymas sumažina temperatūrą orkaitėje ir verčia prietaisą naudoti daugiau energijos, kad temperatūrą atstatytų.

  • Indukcinė kaitlentė gali sutaupyti iki 40 % elektros energijos lyginant su įprasta elektrine virykle.

  • Virdami vandenį kavai ar arbatai kaiskite tik reikiamą kiekį vandens. Tam gali pasitarnauti mažas elektrinis virdulys (1l), kuriame galima užvirti vandens vienam puodeliui.

  • Drabužius stenkitės lyginti vienu metu. Lygintuvas daugiausiai energijos sunaudoja kaisdamas.

  • Nepalikite be reikalo į kištukinį lizdą įjungto telefono ir kitų prietaisų įkroviklių. Radijo imtuvas, kompiuteris arba televizorius palikti „budėjimo režime“ –naudoja elektros energiją.

  • Telefone ar kompiuteryje nustatykite elektros energijos taupymo režimą.



Commentaires


bottom of page